Rabu, 2 Februari 2011

Cemin Mata aku dah ROSAK!!!

Aku dah mengadap komputer selama beberapa jam. PUH!!, lamanya... Aku kemungkinan dah penat memakan infomasi (terutama permainan Facebook seperti Monster Galaxy, CityVille, dll). Sebenarnya semalam berlaku kejadian yang tidak di ingini berlaku iaitu cermin mata... Apa itu cermin mata (terpaksa minta bantuan kakak Wikipedia)
Cermin mata merupakan bingkai yang mempunyai galas kanta yang berada di depan mata, ia merupakan alat bantuan penglihatan, perlindungan mata, atau untuk perlindungan daripada sinaran UV.

Cermin mata moden lazimnya mempunyai pelapik pada hidung dan dan tangkal diletakkan pada telinga. Jenis terdahulu pula termasuk cermin mata letak, cermin mata sebelah, lornyet, dan cermin mata gunting.

Bingkai cermin mata biasanya dibuat daripada logam atau plastik. Kanta pada asalnya dibuat daripada kaca, tetapi kini ia dijadikan daripada jenis-jenis pelbagai plastik logam, termasuk CR-39 dan polikarbonat. Bahan-bahan ini mengurangkan bahaya retakan berbanding kanta kaca. Sesetengah plastik juga mempunyai lebih banyak ciri-ciri optik lebih menguntungkan daripada kaca, seperti penghantaran cahaya nampak lebih baik dan penyerapan lebih besar cahaya ultralembayung.[1] Sesetengah plastik mempunyai satu indeks biasan lebih besar daripada kebanyakan jenis kaca; ia berguna dalam pembuatan kanta pembetulan dibentuk untuk pelbagai ketaknormalan seperti rabun jauh. Kanta plastik lebih baru, dipanggil izon, boleh juga memperbetulkan peringkat lebih tinggi yang sepatutnya terdapat dalam permukaan mata manusia. Kanta ini mewujudkan penglihatan lebih tajam untuk orang ramai yang mempunyai masalah penglihatan dengan membantu melihat dengan jelas. Muka gelombang berpandukan pembedahan LASIK juga membetulkan untuk penyimpangan peringkat lebih tinggi.
Sumber: Wikipe-tan (http://ms.wikipedia.org/wiki/cermin_mata)

Malangnya, cermin mata saya sudah pecah patah akibat tidak sengaja melanggar Mr.F sedang bermain PS2. habislah, aku tak hensem lagi.

Cantiknya... Siapa punya lukisan ini.. (permalink).

Otak Asyraf: Aku mula main Monster Galaxy dan CityVille.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda boleh mengomen tetapi jangan menampal komen aneh-aneh tau....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...